Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 1

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
Kutyapszichológia
 
A mai kor állatainak, – kutyáinak, – viselkedésével foglalkozó tudományoknak két csoportja van:

• etológia:amelyik az állatoknak a természetes életterükben tanúsított természetes viselkedését kutatja, illetve ezeknek az eredményeit használja
• állatpszichológia: amelyik az állatoknak laboratóriumi körülmények között végzett kisérletekkel különböző pszichikai reakciót, magatartást határoz meg, választ keresve ezekkel egy-egy állatfaj viselkedésének kialakulására, megváltozására
A múlt évszázad ‘70-es éveitől közismert tény, hogy – különösen a társállatokként tartotta állatfajok esetében, – az ember és állat viszonyában jelentkező problémákat csak akkor lehet igazán eredményesen megoldani, ha az etológiai ismeretek mellett az állatpszichológiai ismeretek is felhasználásra kerülnek.

Nevelési hibák, környezeti ártalmak, tenyésztési hibák, nem a fajnak megfelelő tartási körülmények és megemelkedett stressz hatások miatt egyre több kutya él kiegyensúlyozatlan lényként. Ez az állapot általában különféle viselkedészavarokban, problémás viselkedésekben, állatpszichikai betegségekben mutatkozik meg.
A legnagyobb számban társállatént tartott kutyák esetében a pszichikai okokra visszavezethető viselkedési problémák és zavarok száma és súllyossága évről-évre emelkedik, az ezzel járó stressz és konfliktusok száma ezzel egyenes arányban szintén. Többek között erre az okra vezethető vissza, hogy az állatmenhelyek világszerte tele vannak kutyákkal, amelyeknek a viselkedése meghaladta az emberek tűrőképességeit vagy nem feleltek meg az emberek által támasztott elvárásoknak.

A kutyák pszichikai terápiája során egy szakembernek – a KUTYApszichológusnak, – a közvetítő feladatot kell ellátnia a sok esetben reményét vesztett ember és a problémát jelentő állat között. Megpróbálni semleges szemlélő és tanácsadó maradni és ezzel hozzásegíteni mind a két oldalt egy harmónikusabb együttéléshez.
A végső cél, elősegíteni egy új szintre emelni az ember és kutyája közötti kommunikációt, amely gyakorta egy kölcsönös meg nem értés szintjén van.
Ehhez természetesen ismerni és használni kell a legfrissebb tudományos ismereteket, tréning és terápia módszereket, amelyeket minden esetben optimálisan az adott környezetre és az ember/kutya párosra kell szabni.

A Németországi IBW intézetben elvégzett tanulmányaim és a különböző szakmai továbbképzéseken, kurzusokon való résztvételeimet követően az állat-terapeuta és kutya-tréner tevékenységem középpontjába a kutyák pszichikai problémáinak megoldását helyeztem.
Hozzászólások
#1 | tomka - November 07 2010 16:18:22
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy kutyus ügyében fordulok Önökhöz! Mi sétáltattuk a kutyust évekig de sajnos elhunyt a gazdája és most a kutyát elvitték. A gazdi szerződést kötött egy emberrel, hogyha ő meghal az övé lehet a lakás. Megszereztük a telefonszámát, felhívtuk de nem volt hajlandó elárulni hogy hova vitte a kutyát. Pedig mi csak megszeretnénk látogatni, hogy jó helyen van-e minden rendben van-e vele! Nagyon aggódunk a kutyusért nehogy rossz helyre vagy menhelyre kerüljön! Azt mondta sz illető és ebben kérném a segítségét, hogy most azért nem mondja meg hogy hol van a kutyus hogy ne zaklassuk fel és hogy szokja az új gazdáit. Ön szerint ha meglátogatnánk felzaklatnánk vele vagy rossz lenne neki? Mert csak azt tesszük ami a kutyus érdekét szolgálja, nem szeretnénk ha baja lenne de sajnos nem is vagyok meggyőződve róla, hogy jó helyen van-e. Lehet, hogy már nem is él Sad Vagy ha még él félek, hogy 2 hét múlva késő lesz mert lehet, hogy szegény belehal a gazdi hiányába és ő is utánamegy. Sajnos hallottam már ilyet. Mondjuk régebben is töltött heteket más embereknél mikor a gazdija kórházban volt, de gondolom egy kutya megérzi ha már a gazdija nem él Sad Nagyon sajnálom mert egy nagyon különleges kutya. Sokkal jobban szereti az embereket mint az állatokat, nagyon ragaszkodik az emberhez. Minket nagyon szeretett és mi is őt.
Csak addig nem tudunk megnyugodni amíg nem tudjuk, hogy jó helyen van-e. Mikor legutóbb a gazdija kórházban volt elég szomorú volt a kutyika és kicsit sovány is és aggódunk, hogy most megtudta-e szokni az új környezetet idegen embereket. Hisz 10 évig a gazdival volt, ez biztos nehéz lehet neki és azért is gondoltuk, hogy meglátogatnánk, biztos örülne nekünk, mert minket is nagyon szeretett és mi is Őt! Az illető viszont azt mondta hogy még hadd szokja az új helyet ne kavarjuk fel azzal hogy most odamegyünk. De ez nekem csak olyan időhúzásnak tűnik. Mikor sétáltattuk akkor is pl. hetente megjelentünk náluk vagy mikor hívott a gazdi és a kutyus tudta, hogy csak látogatni megyünk. Azt tervezzük, hogy az új helyén is meglátogatnánk néha ha beleegyeznek az új gazdái. Kérném a véleményét, hogy rosszat okozna-e a kutyusnak ha meglátogatnánk.

Köszönettel: V. Zsuzsa
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,553 egyedi látogató