Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 1

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
Honnan, hogyan vásároljunk kutyát?
 
Az emberek nagy része azt gondolná, hogy a rég áhított kis négylábú kiválasztása és vásárlása egy egyszerű és gyors folyamat. Pedig egyáltalán nem szabad elsietni a dolgot, bármennyire is nehéz várni és türelmesnek lenni, amikor úgy érezzük, minden nap számít. Megpróbálunk néhány tanácsot adni a leendő gazdáknak, amiket a saját érdekükben fogadjanak meg, hiszen nem mindegy, hogy a kutyus érkezése sok örömet vagy pedig számtalan plusz problémát jelent-e majd.

Mindenekelőtt fontos a szándék, amiért kutyát szeretnénk. Van, akinek mindegy, hogy milyen fajta kutyus kerül hozzá, még az sem számít, hogy fajtatiszta-e, mások ragaszkodnak egy adott fajtához, esetleg tenyésztés céljából veszik, s kiállításokra is hordani szeretnék, megint mások valamilyen munkához szeretnének segítőtársat, ilyenkor szintén nem mindegy a fajta, olyan kutya kell, amelyik maximálisan el tudja látni az adott feladatokat. Például vakvezető kutyának nem igazán alkalmas egy izgága, örökmozgó szetter, vagy nyomozókutyának egy picike tacskó, és vadászkutyának sem egy németjuhász, ami kifejezetten munkakutya.

Alapszabályok:

Vegyük sorra azokat a szempontokat, amik minden kezdő kutyásra érvényesek vásárláskor, akár kennelből, egy neves tenyésztőtől, akár egy menhelyről vagy egy ismerőstől szerzik be a kiskutyát!

Csak olyan személytől vásároljunk kutyát..:

- Aki állatorvosi papírral igazolni tudja, hogy a mamakutyát egy éven belül beoltatta a kötelező védőoltásokkal (veszettség, parvo- és coronavírus, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen), mert ettől függ majd a kiskutya egészségi állapota is.
- Aki biztosította az első hetekben az újszülött kölyökkutyák számára a megfelelő higiéniai körülményeket.
- Aki elvégezte kéthetes korban az első bélféreg elleni kezelést, és ezt megismételte kéthetente.
- Aki beoltatta a kicsiket hathetes korban parvovírus ellen, ha ugyanis ezt elmulasztotta, akkor az a kutyus halálát is okozhatja, akár rögtön a vásárlás után.
- Aki ha utcán, piacon vagy valamilyen vásárban árulja a kölyköket, az árult kutyusai között nincs beteg kölyök (különben elképzelhető, hogy a többiek között is van már megbetegedés, csak még nem jelentkeztek a tünetek).
- Aki következetesen etette az első hetekben a piciket, és ugyanazt a táplálkozást tudjuk biztosítani a kölyöknek, mert ha nem csupán környezetváltozás, de takarmányváltás is éri hirtelen a pár hetes kiskutyát, az szintén a megbetegedéséhez vezethet.

Aki tenyésztőtől vásárol kölyökkutyát:

Ha tenyésztőtől vásárolsz kiskutyát, vedd figyelembe a következőket:

- Fontos, hogy a tenyésztő hordta-e a szülőt tenyészszemlékre, kiállításokra, s ott nem minősítették-e az anyát vagy az apát küllemhibásnak, esetleg problémás idegrendszerűnek.
- Tudja-e a tenyésztő igazolni a szülők diszpláziamentességét (csípőízületi problémáit), mert ez örökletes a közepes- és a nagytermetű kutyáknál, ami később komoly szenvedést okoz az állatnak.
- Feltétlenül legyen túl a kutyus a fültetováláson, s ne legyünk engedékenyek, ha a tenyésztő valamilyen okra hivatkozva később akarja a törzskönyvet átadni.

Minden leendő kutyatulajdonos, aki törzskönyvezett kutyust akar venni, érdeklődjön a kennellel kapcsolatban, az a legszerencsésebb, ha a kennelről vannak információk a MEOE-nél (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete), ez már csak jót jelenthet. S ha jó információkat kapunk a kölyök őseiről is, akkor annál nagyobb az esély arra, hogy valóban jó vérvonalú kiskutyát vihetünk haza.

A legfontosabb mégis azt gondolom, ha a pici egészséges, életrevaló, és a fent felsorolt feltételeknek megfelel, így nyugodt szívvel válhatunk mi is újdonsült kutyatulajdonosokká! Következő részünkben azt is megtudjuk, mik a teendők, ha már otthonunkban van új kis családtagunk. Tarts velem akkor is!

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,545 egyedi látogató