Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 1

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
A vemhesség, ellés
 
A kutya vemhessége átlagosan 63 nap. A fedeztetés idõpontjának ismeretében tehát ki tudjuk számolni az ellés várható idejét. Ezen idõpont közeledtét természetesen a szuka otthoni vizsgálatával is észrevesszük. A vemhesség utolsó 10-12 napjában a magzatok mozgását a nyugodtan fekvõ szuka hasfalának hirtelen elmozdulásából is megfigyelhetjük. Az ellés elõtt egy héttel feltétlenül vigyük állatorvoshoz a szukát, aki elvégzi az állat általános vizsgálatát, ellenõrzi a hüvely és a méh állapotát, és megelõzõ célból antibiotikumot ad a szukának a szülõút csíraszegénnyé tétele érdekében. A szuka testhõmérsékletének rendszeres ellenõrzésével biztos információhoz juthatunk az ellés idejét illetõen. A szuka testhõmérséklete az ellés közeledtével fokozatosan csökken, és az ellés elõtt 24-16 órával a normál érték alá kb. egy Celsius fokkal esik, vagyis végbélben mérve 37.0-37.5 lesz.

Az ellést mindenképp kísérjük figyelemmel, hogy bármilyen probléma esetén be tudjunk avatkozni, vagy állatorvost hívhassunk.

Az ellés megindulását az állat nyugtalansággal, szapora légzéssel, nyögdécseléssel jelzi. Ez a szülés elsõ, megnyílási szakaszát kísérõ tünetcsoport. Ezután a tolófájások is megjelennek, és a magzatvíz elfolyik. Pár perc múlva számíthatunk az elsõ kölyök megszületésére, majd sorban a további magzatok is világra jönnek. Ha sok kölyök van, az elsõ 4-5 megszületése után 1-2 órás szünet következik, majd folytatódik az ellés. : Ha egy kölyök feje vagy fara már látható, de nem képes magától elhagyni a szülõutat, bõrének kíméletes, egyenletes húzásával segítsük elõ világrajövetelét. Semmiképpen ne adjunk a kutyának semmilyen méhösszehúzó szert, hogy ezáltal az ellést siettessük. Ez kizárólag az állatorvos feladata, könnyelmûségünkkel méhrepedést is okozhatunk, és kockáztatjuk a szuka és a kölykök életét! A megszületett kölykök magzatburkát a szuka rendszerint feltépi, és a köldökzsinórt is elrágja. Ha nem, akkor nekünk kell a magzatot a burokból kiszabadítanunk, és a köldökzsinórt elszakítanunk. Ezután a kölyök szájából az esetleges nyálkát eltávolítjuk, szõrét szárazra töröljük, a köldökcsonkot jódalkohollal leecsetelve fertõtlenítjük és a kiskutyákat egy tiszta, infralámpával 30-32 fokra temperált ládába gyûjtjük.

Az ellést az utófájások zárják. Ezek célja a méhben esetleg visszamaradt magzatburkok, magzatvíz stb. eltávolítása. Az ellés után a méhbõl még 7-8 napig kezdetben vörhenyes hígabb, majd barnás nyálkás váladék ürül, ez nem kóros jelenség.Az ellés befejeztével a szukát a lemossuk, szárazra töröljük, a csecsbimbókat külön is enyhe alkoholos törlõkendõvel fertõtlenítjük, és a szukát a kölykökhöz engedjük. A kölyköket a csecsbimbókhoz segítjük, és úgy rendezzük el õket, hogy egyformán szophassanak. Nem adható minden esetben érvényes útmutatás arra vonatkozóan, hogy hány kölyköt hagyjunk meg, hiszen ezt sok tényezõ ( a szuka kondíciója, a csecsbimbók száma, a rendelkezésünkre álló táplálék a szuka és a kölykök számára, saját gyakorlottságunk) befolyásolja, mégis általában 4-6 kölyök megtartása helyeselhetõ, ennél többet csak intenzív táplálékkiegészítés mellett nevelhetünk fel. Alaposan ellenõrizzük a kölyköket, hogy nincs-e valamilyen fejlõdési rendellenességük. A látható fejlõdési rendellenességgel, nyitott szájpadlással született kiskutyákat mindenképpen altattassuk el. Fontos, hogy a kölykök a születést követõ 24 órában minél többet szopjanak, ugyanis ilyenkor történik a tejben lévõ passzív ellenanyagok felvétele, mely az önálló immunrendszer kialakulásáig a kiskutya egyetlen védelme a fertõzõ betegségek ellen. Ezt semmilyen mesterséges tejkészítmény nem pótolhatja.

Az ellést követõ napon a szukát feltétlenül vigyük állatorvoshoz. A vizsgálat célja a méh áttapintása az esetleg bent maradt magzat felderítése érdekében, a szuka általános vizsgálata, és a méh regenerációját serkentõ injekció beadása.

A szuka számára a kölykök táplálása óriási igénybevétel, ezért az anyakutya kifogástalan minõségû és mennyiségû táplálása alapkövetelmény. A szoptatós szuka mindig kedve szerinti mennyiségû folyadékot ihasson. Ha minden rendben megy, a kölyköknek otthont adó láda hõmérsékletét a 3. naptól fokozatosan csökkenthetjük. A 3.-4. napon kell sort keríteni a nem kívánt farkaskörmök eltávolíttatására és ahol szükséges, a farok levágatására is.Ezeket mindig állatorvossal végeztessük, aki a sebeket össze is varrja, mert a varratlan farokcsonk igen csúnya heggel gyógyulhat.

Ügyeljünk arra, hogy a kiskutyákat mindig higiénikusan, tisztán, megfelelõ nagyságú területen tartsuk.


A kölyköket két hetes korukban kell elõször féregteleníteni valamilyen paszta formájú, jól adagolható készítménnyel, amelyet állatorvosunknál biztosan megkapunk, és a féregirtást kéthetente kell ismételni egészen az elválasztásig.
A kölyköknek a 4. héttõl a tej mellett kiegészítõ táplálékot is adni kell az adott életkornak megfelelõen.

Ha az alom szépen növekszik,az elsõ védõoltásig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a játékos kölykökben. Ilyenkor már a köldökcsonk gyógyulását követõen ellenõrizhetjük, nincs-e a kiskutyáknak köldöksérve, amit a köldök helyén látható kisebb-nagyobb duzzanatról ismerünk fel. Ha köldöksérves egyedet találunk, célszerû az állatorvossal idõpontot megbeszélnünk a mûtéti gyógykezelés érdekében, azonban a mûtét ne legyen a kiskutya 8 hetes életkora elõtt
A kölykök fogazatának, kanokon a herék leszállásának ellenõrzésével tulajdonképpen zárul a tenyésztõ tennivalóinak sora, a további teendõk már az újdonsült gazdit terhelik.


Mikor forduljunk állatorvoshoz?

- Ha az ellés számított idõpontja elõtt a szuka lázas, elesett, hüvelyébõl bûzös váladék szivárog.
- Ha az ellés a számított idõpont után egy héttel sem indul meg, akkor is, ha a szuka látszólag egészséges.
- Ha két kölyök születése között két óránál hosszabb idõ telik el, és a szuka nyugtalan, erõlködik, hasában még érzünk magzatot.
- Ha az ellést erõs, nehezen csillapodó vérzés kiséri.
- Ha a magzat a szülõútba beszorult.
- Ha a kezdetben élénk kölykök aktivitása lecsökken, nem szopnak, esetleg elpusztul közülük néhány ( kölyökhalál )
- Ha az ellés után a szuka bágyadt, elesett, lázas lesz, a méhváladék bûzös, nem szûnik.
Hozzászólások
#1 | kiwi - April 03 2010 12:08:29
ez az oldal nagyon hasznos tanácsokat, ad és segít , hogy mit hogy kell csinálni. Nekem sok segítséget adott, nagyon köszönöm a sok jó tanácsot, az oldal megírójának!!!!!!Wink
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,550 egyedi látogató