Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 2

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
Kutyaepilepszia (rohamtípusok és tünetek)
 
Ha kutyánknak rohama van, figyeljük meg a tüneteket és később igyekezzünk minél pontosabban leírni azokat az állatorvosnak, mert ez alapján lehet kategorizálni az epilepszia típusát és megállapítani a kezelést.

A kutyák epilepsziás megbetegedése a kisállat gyógyászatban egyre gyakrabban diagnosztizált idegrendszeri betegség.


Szerkesztői előszó:

A betegségeket a tünetek leírásától függetlenül NEM LEHET VIZSGÁLAT NÉLKÜL az “interneten át” diagnosztizálni. A betegségek megállapítása szigorúan állatorvosi feladat. Ennek megfelelően felelős kutyatartóként, betegség gyanújának esetén minden esetben vigye el a kutyáját egy állatorvoshoz!


Az epilepszia lényege:

Az agyvelő szürkeállományának idegsejt összeköttetés rendszerében, az ingerületi és gátló folyamatok egyensúlyának a felborulása. Az állatorvos kötelessége felvilágosítani a tulajdonost: annak ellenére, hogy néha rémisztőek a tünetek, az epilepszia sok esetben gyógyítható. A mai modern terápiás lehetőségek birtokában az állat rohammentessé tehető vagy legalábbis rohamok száma annyira csökkenthető, hogy a gazdi és az állat életvitelét a továbbiakban ne zavarja. A rohamok megjelenési formája kutyán, mint ahogy emberen is, rendkívül változatos lehet.

Focalis epilepsziák tünetei:

A tudat nem érintett
Valamelyik végtag ütemes rángása, tipegő járás. Szőnyeg, takaró, bútorzat, PVC- padló, fémtárgyak, saját végtagok folyamatos nyalogatása, nyeldeklés, nyaló mozgás (fagyizás), fogcsikorgatás, gyakori fülrázás, átmeneti lábszétcsúszás, fejremegés, csámcsogás.
A tudat valamilyen fokban érintett (enyhébb, vagy súlyosabb tudatbeszűkülés)
Nyelv öltögetése (fagyizás), több órán át tartó, nyugtalan járkálás, hallucinációk (légykapkodás és csillagvizsgáló fejtartás), indokolatlan agresszivitás

Generalizált epilepszia tünetei

Eszméletvesztés nélkül (távollét epilepszia – kis roham – petit mal)
A kutya perceken át elréved, a semmibe néz. A folyamat magától rendeződik, vagy átmegy nagy rohamba. Jól kezelhető a megfelelő antiepileptikumokkal.
Eszméletvesztéssel járó roham (nagy roham – grand mal)

Ez a leggyakoribb rohamtípus, megelőzheti bármelyik egyik eddig felsorolt focális roham. Jellegzetes tünete az egész testre kiterjedő merev- vagy rángógörcs, szájhabzás, nyelvharapás, zihálás, bevizelés. A rohamot követően a tudatállapot kitisztulása perceket vagy órákat vesz igénybe. Valódi epilepsziáról csak akkor beszélünk, ha a rohamok meghatározott időn belül ismétlődnek, ugyanazon tünetekkel és látható, kiváltó ok nélkül.
Miután tisztáztuk a tulajdonossal a betegség lényegét, megkezdhetjük az epilepsziás beteg gondozásba vételét, amely azt jelenti, hogy a kivizsgálásokat és a roham típusnak megfelelő gyógyszerek felírását követően nem hagyjuk magára az állatot, hanem a tulajdonostól a néha évekig vagy élethosszig tartó gyógykezelés eredményéről folyamatos visszajelzést kérünk.

Összefoglalva:

Az epilepsziát nem kell végérvényes sorscsapásnak elkönyvelnünk, hiszen egy jól kézben tartható és csak az esetek egy kis részében gyógyíthatatlannak minősíthető betegségről van szó.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,963 egyedi látogató