Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 1

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
A féreghajtás és a kutya első oltásai
 
A kötelező jellegű oltások és a megelőző gyógyszeres kezelések nélkülözhetetlenek négylábú társaink egészségének megőrzésében. A kölyökkutyák életének első pár hónapjában erre különösen oda kell figyelnünk. Ezért az egyik legfontosabb dolog amit egy újdonsült gazdiként tennünk kell, hogy keresünk egy jó fej állatorvost.

A féreghajtás

Ez egy meglehetősen bizarr jelenség kutyusainknál. A kölyökkutyák már a kutyamama méhében megfertőződhetnek egy bizonyos bélféreggel, amik jelenléte komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek a gusztustalan kis orsóférgek a kölyökkutyáknál végzetesek is lehetnek, tehát védekeznünk kell ellenük. A féregtelenítés szerencsére tablettás kezeléssel megoldható. A kezelést a kutyus 4 hetes korában érdemes elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. A későbbiekben a féreghajtást elég negyedévente megismételni. Egy lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolt kiskutyáknál már valószínűleg elkezdik a féreghajtást, de azért érdemes erre is rákérdezni a vásárláskor.

Fontos, hogy ezeket a fránya kis élősködőket még az oltások megkezdése előtt kiirtsuk kedvenceinkből. Az oltások csak megfelelően táplált, mindenféle élősködőtől mentes egészséges kiskutyáknál működnek megfelelően.


Az oltási program

Szegény kiskutyáinkra elég sok szuri vár életük első pár hónapjában. Oltási programnak nevezzük az oltások összetételének és időzítésének a tervét. Bár az oltási program összeállítása az állatorvos dolga, aki a fajta jellegzetessége, a helyi járványtani sajátosságok és egyéb körülmények alapján határozza azt meg, általában az első négy oltás az alábbi:

- Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás (7-8 hetesen)
- Szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás elleni kombinált oltás (9-10 hetesen)
- Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás (11-12 hetesen)
- Szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás elleni kombinált oltás (12-14 hetesen)

Az ezt követő oltások programja már nagyban változhat, de azért még valószínűleg két hetente, úgy még 3-4 alkalommal kutyusunk fenekébe fogják állítani a tűt. A kutyusokat egy éves koruk után szerencsére már csak évente egyszer kell úgynevezett „emlékeztető” oltásnak kitenni.

A kölyökkutyák védettsége:

Nagyon fontos, hogy az előző fejezetben leírt első négy oltás után két héttel alakul csak ki a kiskutyákban a legfertőzőbb és legveszélyesebb kórok elleni védettség. Eddig lehetőleg kerüljük a nyilvános helyen való sétáltatást és semmilyen esetre se hagyjuk, hogy kutyánk más ebekkel érintkezzen.

A közelező veszettség elleni oltás:

Ez a kór és annak kezelése több okból is külön fejezett érdemel cikkünkben. A kutyáknál ez az egyik legveszélyesebb, sajnos emerre is terjedő betegség. Olyannyira fontos az ellene való védekezés, hogy a kutyatulajdonosokat jogszabály kötelezi a kedvenceik megfelelő időben történő beoltására.
A rendeletek szerint kötelező minden három hónapos kort elért ebet három és négy hónapos kora között, majd hat hónapon belül ismételten veszettség ellen beoltatni. Az egy évnél idősebb kutyáknak évenként kell veszettség elleni oltást adni.
Bizony, ha ezt elsumákoljuk vagy esetleg kicsúszunk a megszabott időből, egyrészt kutyusunk egészségét kockáztatjuk, másrészt akár büntetésre is számíthatunk. Többek között ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk az oltási könyvre és mindenhova cipeljük magunkkal, ahová a kutyusunkat is visszük.


Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,979 egyedi látogató