Kutya Világ
 
 
 
Navigáció
bullet.png Főoldal
bullet.png GyIK
bullet.png Fórum
bullet.png Kapcsolatfelvétel
bullet.png Bannerek
bullet.png Keresés
bullet.png Kutyabetegségek
bullet.png Kutyák négy fal között
bullet.png Kutyavásárlás (Honnan, hogyan..)
bullet.png A kutya etetése
bullet.png Kutyusok (Leírások képekkel)
bullet.png Utazás a kutyával
bullet.png A kutya nevelése
bullet.png A vemhesség, ellés
bullet.png Kutyapszichológia
bullet.png Milyen az egészséges kutya?
bullet.png A kölyökkutyákról
bullet.png Felelős állattartás
Felhasználók
bullet.png Online vendégek: 1

bullet.png Online tagok: 0

bullet.png Regisztráltak: 36
bullet.png Legújabb tag: cocom55
 
Angol masztiff
 


Teste: Az angol masztiff erőteljes testfelépítésű kutya. Testének nagynak, nehéznek, erősnek és arányosnak kell lennie. Háta és lágyéka széles és izmos - a szukáknál lapos és feltűnően széles, a kanoknál enyhén ívelt. Oldala igen magas. Magasan tűzött farka a csánkig ér, vagy még lejjebb; a tövénél vastagabb, majd fokozatosan kihegyesedik. A farok nyugalmi állapotban lelóg, amikor azonban a kutya figyel, akkor felgörbíti - de soha sem emeli a háta fölé. A széles és mély mellkas jócskán lenyúlik a mellső lábak között. A bordák íveltek és lekerekítettek. A mellkas kerületének egyharmaddal kell meghaladnia a marmagasságot. Az izmos váll kissé ferde. A lábak egyenesek és függőlegesek, egymástól távol állnak, és vastag csontúak. Nagy, kör alakú mancsai vannak, erősen ívelt ujjakkal. A mérsékelten hosszú, igen izmos nyak enyhén ívelt. A nyak kerülete általában 2,5-5 cm-rel kisebb mint a fülek előtt mért koponyakerület.

Feje: A fejnek minden oldalról nézve négyszögletesnek és szélesnek kell látszania. A lapos homlok csak akkor ráncolódik, ha a kutya figyel valamire. A szemöldök enyhén kiálló, a stop határozott, de nem túl hirtelen. A rövid, tompa és négyszögletes arcorri rész a szem alatt kimondottan széles, és egy vonalban fut az orrig. A felső ajkak kissé rálógnak az alsókra. A kis fülek vékony tapintásúak és egymástól távol ülők. A koponya oldalának legmagasabb pontján tűzöttek, és a pofa mellett lógnak le. A kis szemek távol ülők, a szemhéjak nem lehetnek „lötyögősek” vagy részben nyitottak. Az angol masztiff harapása szabályos ollószerű, vagy enyhén alsó harapás; ám ekkor sem fordulhat elő, hogy a csukott szájból kilátsszanak a fogak.

Marmagassága: A kanok iddeális marmagassága legalább 76 cm, a szukáké legalább 70 cm.

Testtömege: 70-90 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet a vállon, a nyakon és a háton nem lehet túl ritkás, sőt, túl finom tapintású sem.

Színei: Az angol masztiff szőrzete barackszínű, ezüstszűrke, sárga, vagy csíkos barackszínű lehet. Mindig fekete maszkot visel, és a füle is fekete. A szem körüli fekete rajzolatnak felfelé kell nyúlnia.

Táplálékigénye: 3200 g/nap

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 9-10 év

Jelleme: Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése is elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.

Társas viselkedése: Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel szemben is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája s elfogadja őket. Barátságos kutya, a család barátait nagy lelkesedéssel fogadja.

Szőrzetápolási igénye: Ez a hatalmas kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Elég hetente egyszer átkefélni sörtekefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű vagy gumikefe a legalkalmasabb az elhalt szőrszálak eltávolítására. Puha fekhelyre van szüksége, hogy testén ne alakuljanak ki felfekvések. A fiatal, fejlődő kutya étrendjének összeállításánál nem szabad takarékoskodni. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen az optimális fejlődéshez. Igen gyorsan növő fajta. Nem árt korlátozni az erőteljes testmozgását, nehogy túlfárassza magát. A többi masztiffhoz hasonlóan ennek a kutyának is igen magas a fájdalomküszöbe, s mivel elég sokat követel saját magától, előfordulhat, hogy a sérüléseket vagy betegségeket csak akkor veszik észre, amikor már valóban komollyá váltak.

Tanítása: Az angol masztiff nevelésének kölcsönösen élvezetes, nyugodt és harmonikus folyamatnak kell lennie. A következetesség, a sok szeretet és a rengeteg megértés csodákra képes. A szigorú szavak és a büntetések szükségtelenek, és csak ártanak ennek a rendkívül érzékeny kutyának. Sokkal jobb eredmények érhetőek el úgy, ha a gazdája egyértelműen az állat értésére adja, mikor elégedett vele, a nevelését pedig vidám, oldott módon végzi. Nem árt kölyökkorábanleszoktatni a pórázrángatásról, mivel felnőttkorában már túl erős lesz ahhoz, hogy változtatni lehessen a viselkedésén. A masztiff kölykök néha félénkek és bátorításra szorulnak. Sok időt kell hagyni a szocializációjukra és magabiztosságuk fejlesztésére.

Mozgásigénye: A kifejlett masztiffnak átlagos a mozgásigénye. Elég, ha a megszokott időben leviszik egy háztömb körüli sétára, és hetente néhány alkalommal lehetővé teszik számára a póráz nélküli szaladgálást. Nem lelkesedik nagyon a labdázásért, sem a különféle kiképzésekért. A gyorsan növekvő fiatal masztiff testmozgását korlátozni kell; ha túl nagy nyomás nehezedik rá, vagy túlságosan elfárad, az károsan befolyásolhatja a csontok, az ízületek és az izmok fejlődését.

Alkalmazásai: Ez a kutya azok számára ideális társ, akiknek a lakásban és annak környékén is sok hely van.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kutya névnap
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

07/10/2012 19:24
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy milyen oka lehet annak, ha a kutyi farkát minden előzmény nélkül hirtelen maga alá huzza, föleg amikor mindíg csoválja és szépen felfelé kunkorodva lengeti a kis z

29/04/2012 10:46
Szia! Ez attól is függ, hogy nőstény, vagy hím? Nekünk egy nőstényünk volt tegnapig. Ő naponta megevett 6-7 nagy marék tápot.

12/04/2012 22:58
szerintetek egy 10 éves 42 kg.os németjuhásznak hány gramm tápra van szüksége 1 nap ?Amúgy most diétán van ,mert hátsóláb izületi panaszai vannak ,aránylag kevesett mozog és kijöttek rajta fehérje ale

25/09/2011 16:07
Shock Angry Grin
Copyright © 2009 - Eb Világ ©
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

300,975 egyedi látogató